onsdag, augusti 10, 2005

Kallberg om valsystemet

Jan Kallberg skriver i dagens krönika i Metro (pdf), "Det är dags att byta valsystem", om att Sverige borde avveckla systemet med proportionella val till förmån för enmansvalkretsar, något som Kallberg anser är "direkt demokrati". Kallberg skriver att det svenska systemet med indirekta proportionella val "är inte längre demokratiskt". Kallberg menar att det skulle bli mer mångfald i politiken: "I en enmansvalkrets kan vem som helst ställa upp som är medborgare och bli vald rakt av om han eller hon har majoriteten i den valkretsen bakom sig. Det är demokrati."

Men hur ser verkligen ut för de länder som använder sig av ett system med enmansvalkretsar? Komparativ politik visar tydligt att de länder som använder sig av det system som Kallberg förespråkar oftast domineras av ett fåtal partier, vanligtvis 2-3 stycken. Exempel på detta är USA där rikspolitiken domineras (och hela tiden har dominerats) av två partier. Ett annat exempel är Storbritannien, där tre partier för närvarande kämpar om makten. Listan kan dock göras längre, men ett mönster framträder.

Hur menar Kallberg att reformen han efterlyser skulle leda till mer valfrihet, då de nationella partierna troligtvis kommer bli färre än dagens sju?

Det finns dock andra konsekvenser som Kallberg inte tycks ha funderat över. I ett system med enmansvalkretsar är en valkrets detsamma som en stol i riksdagen. Om en politiker vinner i en valkrets med 51 procent av rösterna mot "förlorarens" 49 procent, så tar "vinnaren" platsen i riksdagen. De 49 procent som röstade på "förloraren" representeras alltså inte i riksdagen (förutom av en person de inte röstade på).

Kallberg ger i sin krönika ett praktiskt exempel (som egentligen är ett teoretiskt) om Mona Sahlin. Mitt exempel ser lite annorlunda ut:

Rent hypotetiskt kan vi säga att ett parti vinner alla valkretsar. I varje valkrets får den inte mer än 51 procent, men det räcker till seger. Det här partiet får med sina 51 procent av rösterna hela 100 procent av platserna i riksdagen; de 49 procent av befolkningen som inte röstade på partiet representeras alltså inte. Hur menar Kallberg att detta är mer demokratiskt än dagens system med indirekta proportionella val?

Tar man Storbritannien som exempel så behöver inte ett parti få absolut majoritet (mer än 50 procent av rösterna) för att vinna en valkrets; det räcker med enkel majoritet, dvs. mer än närmast följande alternativ (fler röster än andra partier).

Ställer tre partier upp i en valkrets räcker det alltså med att ett parti får 34 procent av rösterna för att det ska representera hela valkretsen; de 66 procent som inte röstade på det partiet representeras alltså inte. Ställer fyra partier upp i en valkrets räcker det med 26 procent av rösterna; de kvarvarande 74 procenten av väljarna representeras inte.

Hur menar Kallberg att det systemet skulle vara mer demokratiskt än dagens? Varför väljer han att inte berätta om dessa effekter för sina läsare?

8 Comments:

Blogger AndersML said...

Gissningsvis för att han argumenterar för enmansvalkretsar. Och för att det inte var en särskilt nyanserad krönika.

Skrev lite om det också.

1:04 fm  
Anonymous Natalie said...

Även jag har kommenterat Kullbergs krönika. kolla in www.s-info.se/natalie

11:37 fm  
Anonymous Anonym said...

Han räknar ju dessutom fel.

4:54 em  
Blogger alis nurhasanah said...

Obat Tradisional Miom dan Kista
Eye Care Softgel

7:40 fm  
Anonymous QnC jelly Gamat said...

Arthritis dan Rematik: Apa Perbedaannya?
Apakah High Heels menyebabkan Arthritis?
Rekomendasi Pengobatan Rematik di Rumah
Pengertian Demam Rematik, Gejala dan Pengobatannya
Tindakan Pencegahan penyakit Rematik

4:23 fm  
Anonymous obat telinga bernanah said...

the information is very interesting and useful for all people
obat panu paling ampuh

7:30 fm  
Blogger Ukhti Alis said...

Gerd Sembuh Dengan Jeruk Nipis because here everything is a winner, penyebab gagal ginjal pada anak kecil and no fool, that there is not diligent Cara mengobati Congek Dengan bawang putih apakah congek bisa di sembuhkan

8:37 fm  
Anonymous obat fistula ani said...

health is something tremendous boon but often we forget. Whatever can not be replaced even with abundant wealth or others without health then there is no point

Tanaman obat ginjal

Cara menyembuhkan penyakit ginjal

obat sakit ginjal di apotik

4:21 fm  

Skicka en kommentar

<< Home