tisdag, mars 15, 2005

Nyhet från TV4 försvann

Ytterligare en läsare har hört av sig till Mediakoll och berättat att TV4:s nyheter klockan 19:00 sände ett inslag som pekar på att Antipiratbyrån hotar vår rättssäkerhet.

Just det inslaget fanns senare inte med på TV4:s hemsida, där de vanligtvis publicerar alla andra nyhetssändningar. Läsaren mailade till TV4 och fick svaret att det berodde på ett "tekninskt missöde" och att man inte hade för avsikt att lägga ut inslaget i efterhand.

Vad som är intressant är att Schibsted är en av storägarna i TV4, med 20 procent av aktierna, "troligtvis 26 procent inom en snar framtid". Schibsted är, som Mediakoll skrivit om tidigare, storägare i både SVD och Aftonbladet, två medier med ensidig rapportering om Antipiratbyrån, samt ägare av SandrewMetronome, som sponsrar Antipiratbyrån. Värt att notera är att även Bonnier är storägare i TV4, med 29,3 procent. Bonnier äger Svensk Filmindustri, som även de sponsrar Antipiratbyrån.

Frågan kvarstår om nyhetsföretagens bristande rapportering är påtryckningar från annonsörer och/eller moderbolag som Schibsted och Bonnier. Mediakoll har mailat flera av nyhetsföretagen, som alla har valt att inte svara.

Läsare av Mediakoll uppmanas kontakta mediebolagen och uppmana dem att rapportera sakligt och opartiskt. Dessutom uppmanas TV4 lägga ut inslaget som kritiserar Antipiratbyrån.


Nedan bifogas läsarens mailväxling med TV4. Namnet är raderat på läsarens begäran.
Hej!

Jag undrar när Nyheterna från den 14 mars kl 19.00 läggs ut på webben? Just
de verkar saknas...

Tack på förhand.

-------------------

Hej [Läsaren namn raderat på begäran]!

Ett tekniskt missöde hos vår leverantör i Norge gjorde att vi inte fick ut våra kvällssändningar på webben igår. Vi kommer tyvärr inte heller att kunna lägga ut dem i efterhand.

Med vänlig hälsning
Tarja Ahlgrén
Redaktör Nyheterna TV4

15 Comments:

Anonymous Anonym said...

Mycket intressant...

8:05 em  
Anonymous Tor said...

Jag har för mig att TV-kanaler enligt lag är skyldiga att lagra allt de sänder.

8:58 em  
Anonymous yabosid said...

oroväckande utveckling...

11:44 em  
Blogger Mk said...

Intressant. Bra med ännu en blogg som bevakar medier (dagens kanske främsta maktfaktor), men varför har ni ingen bevakning av de allra största medierna (och de dominerande när det gäller genomslag för opinionsbildning) - SVT och SR?

11:44 em  
Anonymous Anonym said...

Jag kan från säker källa säga att oron är helt obefogad och att det *var* tekniska problem som orsakade att sändningen ifråga inte kom ut.

2:37 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag litar inte riktigt på "säkra" källor.

Jag är nöjd ändå. Fick tag på inslaget igår.

11:43 fm  
Anonymous Henrik Ström said...

Jag har också skrivit till tv4 och frågat efter inslaget. de "skulle se vad de kunde göra" sade de...men nu verkar hela nyhetsbiten kraschat ... ;)

men du som fick tag på inslaget...du får gärna lägga upp det på lämplig plats (läs piratebay)

;)

11:05 em  
Anonymous Anonym said...

"Storebror" är i farten usch,..
Arg "tant!

4:08 em  
Anonymous Anonym said...

Det är lite sött med alla människor som *utgår* från att allt alltid är en konspiration.

http://tv4.se/bredband/category.aspx?treeId=1004&progId=9932

10:59 fm  
Anonymous Anonym said...

Konspiration? Var någonstans har någon påstått att det skulle vara en konspiration? Att försöka avfärda något som "konspirationsteorier" är ett bekvämt sätt att försöka tysta eller snedvrida debatten.

Men du tycker inte att det är lite märkligt att de väljer att lägga ut nyheten nu, efter folkets opinion blivit tydlig i somliga mediers mätningar? Du tycker inte att det är märkligt att de väljer att lägga ut nyheten igen, trots att de skrev i sitt mail att det "kommer tyvärr inte heller att kunna lägga ut dem i efterhand"?

Forskning gjord i USA visar exempelvis att mediabolag som har tobaksbolag som annonsörer, är mindre benägna att visa program som visar på tobakens skadliga effekter.

Det är väl enkel marknadsekonomi. Man biter inte den hand som föder en, det vill säga annonsörerna. Som TV4 skriver i sin årsredovisning: "Den svenska tv-reklamkakan har varit ungefär lika stor under flera år – cirka 3,5 miljarder kronor."

Det är mycket pengar att slåss om... Vem vinner kontrakten?

TV4 skriver även: "Den miljö som TV4 erbjuder sina annonsörer påverkar reklamen positivt och annonsören hamnar inte i en programmiljö som skadar det egna varumärket."

Det här är ett tips till Mediakoll att nysta i när de får tid.

11:43 fm  
Anonymous Anonym said...

Vad har TV4:s reklamregler med anledningen till att ett webbtv-klipp lades ut eller inte?

2:10 em  
Anonymous Anonym said...

TV4 skriver ju själva att annonsörer inte ska hamna i en programmiljö som skadar det egna varumärket. Säger det inte sig självt att det kan vara en anledning till att nyheten inte lades ut? Nyheten bidrog ju inte direkt till en miljö som påverkar reklamen positivt, eftersom den kritiserade musik- och filmbolagens (annonsörernas) intresseorganisation, Antipiratbyrån, utan snarare så framstod organisationen som ett hot mot rättsäkerheten.

3:48 em  
Anonymous Anonym said...

Att inte exponera annonsörer i ett negativt sammanhang, och det redaktionella inneållet i ett nyhetsprogram är ju rätt åtskilt.
Dessutom om du tänker efter lite och inser att inslaget SÄNDES på tv där det går TV-REKLAM, men lades inte ut på nätet, där det INTE går någon tv-reklam så blir ju resonemanget än mer konstigt.
Dessutom var det hela nyhetssändningen som försvann, inte ett enskilt inslag.
Jag har extremt svårt att tro att redaktionen på TV4 tigande skulle acceptera en sådan sak, det har ju uttalats kritik mot ledningen i TV4 tidigare i media, så varför skulle de hålla tyst den här gången?

I övrigt kan jag notera att deras site verkar ha problem igen, nyheterna finns listade men funkar inte när jag försöker klicka på dem...

1:57 em  
Anonymous Anonym said...

Jag håller inte med dig som skrev innan. Det skulle lika gärna kunna vara så att TV4 drog tillbaka nyheten EFTER nyhetssändningen på grund av påtryckningar från annonsörer. Var nyhetetsinslaget med i sändningen klockan 22, eller hade man tagit bort det? Mailet som man kan läsa handlar bara om sändningen klockan 19. Och för din information så finns det visst reklam på hemsidan.

Ännu mer konstigt blir det ju när TV4 först säger att de inte tänker lägga ut nyheten i efterhand, men plötsligt gör en kovändning och bestämmer sig för att göra det i alla fall. Kan det kanske vara på grund av kritik?

2:07 em  
Anonymous Anonym said...

Huruvida inslaget var med i 22-sändningen vet jag inte eftersom jag själv inte såg den på TV4, och på webben finns varken 19- eller 22-sändningen från den 14:e.
En snabb titt visar också att den 20:e inte har några sändningar alls, vilket jag tolkar som att de fortfarande verkar ha tekniska problem. Själv kunde jag inte logga in häromdagen eftersom siten var nera pga tekniska problem.
(Loginrutann var borttagen och ersatt med en text om tekniska problem). Det är lite väl mycket som pekar i riktningen tekniska problem och lite för lite som pekar i riktningen "nån gillade inte inslaget" helt enkelt.

12:07 em  

Skicka en kommentar

<< Home