onsdag, mars 16, 2005

Kronologiskt fel i DN

Journalisten Andreas Ekström skriver om Antipiratbyrån i artikeln "Copyright meningslöst ord" i dagens upplaga av DN. Han beskriver händelseförloppet de senaste dagarna:

"Det hela började vid en uppmärksammad räd i torsdags. Med hjälp av kronofogden lade Antipiratbyrån beslag på ett antal huvuddatorer hos internetföretaget Bahnhof i Stockholm. I maskinerna fanns tusentals stulna program och filer. Sedan dess har tusentals personer anmält Antipiratbyrån till Datainspektionen."
Detta är felaktigt, eftersom uppropet mot Antipiratbyråns metoder gick av stapeln redan 2 mars, alltså mer än en vecka innan tillslaget mot Bahnhof 10 mars. Dessutom så meddelade Datainspektionen så tidigt som 4 mars att de hade "tagit emot runt 2 000 anmälningar".

Ekströms artikel innehåller ett klart faktafel då han påstår att anmälningarna till Datainspektionen kom efter tillslaget mot Bahnhof, vilket får det att framstå som en desperat protestaktion från fildelarnas håll.

Mediakoll uppmanar våra läsare att höra av sig till Dagens Nyheter och begära en rättelse eller klargörande från Dagens Nyheters sida.

Kontaktinformation:

Journalist: Andreas Ekström
Dagens Nyheters utgivare och chefredaktör Jan Wifstrand

Dagens Nyheters huvudväxel: 08-738 10 00

4 Comments:

Anonymous Christian Davén said...

Man kan också tolka artikeln som att tusentals personer har anmält APB för tillslaget mot Bahnhof.

10:56 fm  
Blogger rasmus said...

Men spela roll!
Jag begriper inte syftet med såna här uppmaningar. Att journalister som faktiskt försöker låta andra än IFPI komma till tals ska dränkas i aggressiva mail på grund av några små formuleringar. Journalister är människor, som för övrigt knappast kommer bli peppade att skriva bättre artiklar om ämnet av att dränkas i gnäll varje morgon. Maila dem förslag på vad de ska ta upp i nästa artikel istället.

11:11 fm  
Anonymous Anonym said...

Men formuleringar är väldigt viktiga eftersom de kan skruva till bilden helt. Som cristian daven skriver så kan man tolka artikeln som att anmälningarna är för tillslaget mot Bahnhof, vilket är helt felaktigt, precis som nicke skriver i sin utmärkta artikel.

Att börja ändra små detaljer för att försöka få storyn att passa in i den helhetsbild man bygger upp, är en oroväckande utveckling. Om man har fel i en sådan enkel sak som kronologin, som är så enkel att kolla upp, vad kan man då ha missat eller förvrängt utöver det?

Att åtminstone sitta inne med korrekt bakgrundsinformation borde vara grundläggande för journalister, särskilt med tanke på att de är opinionsbildare.

12:36 em  
Anonymous Anonym said...

Visst är det bra om de får det rätt, men så småaktiga ska vi inte vara nu!

Gläds istället över att Aftonbladet, Expressen och t om SvD numera står på folkets sida!

http://www.expressen.se/index.jsp?a=256482
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,617985,00.html
http://diskutera.aftonbladet.se/WebX?50@@.ee872eb
http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_9359596.asp

Jag gillar starkt SvD:s och Expressens åsikter i frågan.

4:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home