söndag, mars 13, 2005

Aftonbladets moraliska ställningstagande

I Aftonbladets artikel "Piratkopierarnas fiende nummer 1" skriver journalisten Peter Kadhammar att juristen Henrik Pontén, som företräder musik- och filmbolagens intresseorganisation Antipiratbyrån, "har lagen och även den moraliska rätten på sin sida." Att intresseorganisationen Antipiratbyrån skulle ha en "moralisk rätt" kan misstänkas vara ett personligt ställningstagande från journalisten Kadhammars håll, då det saknar faktamässig förankring i artikeln. Följande gör det svårt att särskilja påståendet från faktaredovisning då det är invävt i nyhetsrapporteringen.

Detta strider klart mot Pressens Opinionsnämnds "
Etiska regler för press, radio och TV", som säger att mediet skall "ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer."

Kadhammar tar heller inte upp det faktum att Antipiratbyrån själva, i sin jakt på misstänkta fildelare, är misstänkta för brott mot
Personuppgiftslagen (PUL), då de påstås ha upprättat olagliga register med hjälp av otillåten registrering av personuppgifter. Datainspektionen har mottagit över 4000 anmälningar mot Antipiratbyrån, vilket Kadhammar väljer att ignorera i sin tillmötesgående intervju med Pontén. Aftonbladet har helt omfamnat Antipiratbyråns linje, och valt att inte ta upp de fakta som talar emot dem. Även detta kan ses som ett misslyckande från Kadhammars sida att tillhandahålla "korrekt och allsidig nyhetsförmedling", vilket är en del av god publicistisk sed.

Läsare uppmanas höra av sig till Aftonbladets chefredaktör och ansvarige utgivare,
Anders Gerdin, redaktionschef Niklas Silow, samt till journalisten Peter Kadhammar.


Mailadresser:
anders.gerdin@aftonbladet.se
niklas.silow@aftonbladet.se
peter.kadhammar@aftonbladet.se

Numret till Aftonbladets växel: 08-725 20 00

3 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det verkar tyda på som om vi har "svart ogräs" här i trädgården.

Slår vad om att Aftonbladet på något sätt är involverad i någon slags affär via andra bolag som direkt har kontakt med antipiratbyrån.

Vad som verkar stödja påståendet är just om man tittar på vilka delägarna är till aftonbladet...hmm ..så hittar man intressanta saker.

Exempelvis så äger den norska mediekoncernen Schibste 50,1 %

Vilket betyder att de har en del att
säga till.

Det lustiga är att om man tittar på deras "meritlista", så hittar man lustigt flera kopplingar (inom media och telekom branschen)
Och en av dessa företag är Sandrewsmetronome.

Sandrews som är som lustigt nog är en av sponsorerna för parablyorganisationen APB (antipiratbyrån), som från början är ett ihoppkok av ett gäng lobbyister.

Vad har Schibster i bakfickan?, hur mycket vill han äga?.

8:02 em  
Anonymous Anonym said...

Det som Kadhammar skrev i Aftonbladet var inte en intervju. Det var mer av ett "hemmahos" repotaga ala Aftonbladets nöjesbilaga. Som de sedan försökte kränga ut som en seriös nyhet.

En liknande ägar konstallation som Schibstet har man i att Metro ägs av Media Times Group som i sin tur även äger Sonet Film, som i sin tur är en av de som stödjer APB. De äger även TV3 som i sitt så kallade nyhets program i princip inte sagt pip om det hela. Jag skulle inte heller tro att Aschberg kommer att göra något djupdyk i affären i sitt Insider program. Där han förövrigt redan har gjort ett repotage om Ponten och APB för ett par år sedan där han glorifierade honom och deras verksamhet.

11:43 fm  
Anonymous Anonym said...

Tack for intiresny Blog

4:12 fm  

Skicka en kommentar

<< Home